Hozzávalók 6-7 drb kb 20 - 25 cm-es rúdhoz:
1 kg polohrubá liszt /rétesliszt/
kb 8 dl tej /a liszt minőségétől függ a tej mennyisége/
8 dkg élesztő /friss/
só - kb l - l,5 kávéskanállal
Felfuttatjuk az élesztőt, bedagasztjuk a tésztát. Nem kalács keménységűnek kell lenni a tésztának , hanem attól keményebbnek. Egyben meleg helyen kelni hagyjuk,letakarva kb 45 percet. Utána 6 -7 egyenlő részre osztjuk a tésztát, rudakat formázunk belőle. Gyúródesztán kelesztjük, konyharuhával letakarva kb 30 percet. Közben nagy fazékban vizet forralunk, amikor forr a víz, a fazékra konyharuhát kötünk, és a megkelt knédlit rátesszük. Nekem van egy paraszttálam, azzal szoktam leborítani a knétlit. A víznek lobogni kell a fazékban. Így gőzoljük 10 - 15 percig. Amikor kész a knédli tetejét megzsírozzuk. Nyugodtan próbáljátok ki - mondjuk kezdetnek fél adagot -- ha nekem sikerült, nektek is fog :D !!!
1 kg polohrubá liszt /rétesliszt/
kb 8 dl tej /a liszt minőségétől függ a tej mennyisége/
8 dkg élesztő /friss/
só - kb l - l,5 kávéskanállal
Felfuttatjuk az élesztőt, bedagasztjuk a tésztát. Nem kalács keménységűnek kell lenni a tésztának , hanem attól keményebbnek. Egyben meleg helyen kelni hagyjuk,letakarva kb 45 percet. Utána 6 -7 egyenlő részre osztjuk a tésztát, rudakat formázunk belőle. Gyúródesztán kelesztjük, konyharuhával letakarva kb 30 percet. Közben nagy fazékban vizet forralunk, amikor forr a víz, a fazékra konyharuhát kötünk, és a megkelt knédlit rátesszük. Nekem van egy paraszttálam, azzal szoktam leborítani a knétlit. A víznek lobogni kell a fazékban. Így gőzoljük 10 - 15 percig. Amikor kész a knédli tetejét megzsírozzuk. Nyugodtan próbáljátok ki - mondjuk kezdetnek fél adagot -- ha nekem sikerült, nektek is fog :D !!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése